2019 – Dinamització xarxa socioeducativa de Mataró

//2019 – Dinamització xarxa socioeducativa de Mataró
2019 – Dinamització xarxa socioeducativa de Mataró 2019-03-07T13:39:57+00:00

Project Description

Dinamització xarxa socioeducativa de Mataró

El passat 10 de gener de 2019 vam dinamitzar la primera sessió de la futura xarxa socioeducativa de la ciutat de Mataró. La proposta va néixer dels inspectors de la zona conjuntament amb el CRP de Mataró davant la necessitat d’articular de manera conjunta les diverses xarxes i centres educatius presents al municipi en els temps de transformació i complexitat actuals.

La sessió va tenir tres parts. La primera va ser a càrrec d’en Francesc Martín, director de l’escola pública Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú i impulsor i membres de la xarxa de les escoles públiques i inquietes del Garraf. En Francesc va compartir amb totes les assistents la seva experiència sobre la creació i organització de la XEPIG (xarxa de les escoles públiques i inquietes del Garraf, d’ara endavant), fent un repàs dels 3 anys de vida d’aquesta xarxa i dels diversos moments i aspectes a tenir en compte a l’hora de crear una xarxa com la que es pretén a Mataró. Destacaríem sobretot i en paraules d’ell, que ha de ser una xarxa que neixi des de la base, és a dir des de les necessitats dels centres i dels docents de connctar-se i construir ponts i complicitats per a fer possible la revolta educativa al Garrar. A més, comentava, que són molt importants els ritmes i les voluntats de cada persona i de cada centre a participar-hi i de quina manera, i per això, cada any de vida de la XEPIG ha sigut diferent per la naturalesa de la xarxa per una banda, i per l’altra, dels canvis de lideratge i necessitats dels membres. Ara mateix, deia, es troben un moment fantàstic, ja que la xarxa té vida per sí mateixa perquè els membres s’autoorganitzen per trobar-se a partir de necessitats i projectes compatits més enllà dels lideratges inicials per impulsar la xarxa.

Després d’aquesta primera part, l’Albert Barnils del CRP de Mataró va exposar totes les xarxes socioeducatives que existeixen a la ciutat vinculades en diversos projectes, entitats, centres educatius i d’altres. La proposta era visualitzar i compartir amb totes les assistents l’estat actual del municipi per a partir d’aquí, iniciar la darrera i última part de la sessió.

L’última part va consistir en la dinamització per part d’en Xavier Pujol de MakeIt! Education, on a través de diverses dinàmiques va acompanyar a totes les assistents, que principalment eren directors i directores dels centres educatius públics, concertats i privats de la ciutat de Mataró des de les llars d’infants fins als instituts, a compartir les seves necessitats, propostes, neguits, oportunitats i d’altres al voltant de la proposta de crear i formar part d’una xarxa socioeducativa del municipi que fos horitzontal i autogestionada. Fruit de la dinamització van sorgir quines eren les necessitats i barreres que sentien i veien les persones assistents, centrades principalment en si calia o no una xarxa com aquesta a la ciutat, o més aviat cal primer generar un ordre amb tot el que ja existeix i posteriorment generar espais de trobada per construir vincles de confiança i coneixença entre totes les persones i entitats.

La sessió es va concloure amb un petits resum de totes les aportacions destacades i amb un encoratjador missatge final de’n Francesc Martín animant a tothom a no perdre l’oportunitat d’engegar una xarxa com aquesta perquè segons ell, hi ha un abans i un després de la creació de la XEPIG al Garraf.

Des d’aquí volem agraïr a l’Albert Barnils la confiança en nosaltres per a dinamitzar i ser presents en el que podria ser el naixement d’una xarxa horitzontal socioeducativa al nostre municipi, i a l’equip d’inspector del territori per pensar en nosaltres i fer-ho possible.

Detalls del Projecte

Gener del 2019

2 hores

Mataró

Xavier Pujol Auden

També et pot interessar

Project Details

Categories: