Codisseny i cocreació del model propi d’ABP de l’Escola Vedruna Berga a Primària

//Codisseny i cocreació del model propi d’ABP de l’Escola Vedruna Berga a Primària
Codisseny i cocreació del model propi d’ABP de l’Escola Vedruna Berga a Primària 2019-03-19T09:38:48+00:00

Project Description

Codisseny i cocreació del model propi d’ABP de l’Escola Vedruna Berga a Primària

El passat més de setembre vam acompanyar al claustre de primària de l’Escola Vedruna Berga en un procés de codisseny i cocreació de projectes. El procés el vam estructurar en dues parts. La primera part va consistir en codissenyar i generar el model propi de l’aprenentatge basat en projectes dins de l’etapa de primària del centre. Donat que el claustre de secundària ja va fer aquest procés l’any anterior, i per tant, a dins del centre hi havia un model en format beta que s’havia dut a terme el curs passat; el claustre de primària havia de construir el seu propi tenint com a referència el model de secundària per tal de mantenir una coherència interna dins del centre, però amb les modificacions i noves oportacions que fossin necessàries.

Per fer-ho, vam seguir un procés totalment participatiu, democràtic i actiu on els mestres van haver de prendre decisions de manera individual i col.lectiva sempre tenint com a punt de referència la reflexió conscient, el seu context, els seus coneixements i interessos, i l’obertura necessària a noves experiències d’aprenentatge per a la gran majoria. Al llarg d’aquesta primera fase, vam comptar amb la participació de la Montse Pino  i la Laia Martínez, mestres de l’Escola La Sínia de Molins de Rei amb la intenció de compartir la seva experiència sobre l’aprenentatge basat en projectes del seu centre. Hem de dir que per tot el claustre van ser de gran suport les aportacions des de l’experiència directa i sobre un model d’escola construit des dels seus inicis per a treballar a partir de l’aprenentatge basat en projectes, molt enriquidora.

Aquesta primera fase va concloure amb la generació d’un model beta de l’aprenentatge basat en projectes, però el més interessant per a tots ells va ser que aquest treball va permetre oferir un espai de reflexió i diàleg compartit que fins aleshores no havia estat possible. Per tant, tal i com van manifestar, pel claustre aquest treball era un punt d’inici per replantejar-se tota la seva pràctica pedagògica, la seva organització i el sentit de la seva tasca com a professionals de l’educació.

La segona fase del procés va consistir en codissenyar i cocrear diversos prototips de projectes per aplicar a l’escola a partir del model que van generar. De la mateixa manera que en la primera fase, els docents van viure en primera persona un aprenentatge basat en projectes, ja que els seus dos projectes eren per una banda la generació del model, i per l’altre la construcció de prototips de projectes per aplicar al seu centre en base el model creat. Per tant, a partir d’aquest procés els mestres van haver de construir mitjançant una metodologia pròpia de MakeIt! Education i organitzats per equips de treball, 6 projectes per a diferents cursos de primària amb una mirada global de l’aprenentatge. Després de tot el procés de cocreació dels projectes i a mode de tancament, cada equip de treball va presentar la seva proposta a la resta del claustre per tal de compartir la feina feta. Finalment, i deixant espai per la creativitat de tots els participants, un d’ells va composar un “garrotí” per tal d’explicar en forma cantada, alegre i amb un to d’humor, tota l’experiència viscuda al llarg de tot el procés i que tots junts vam cantar i ballar. Aquí teniu el “garrotí” que ens van fer. 

De part de l’equip de MakeIt! Education que ha participat en aquest procés volem donar les gràcies al claustre de primària de l’Escola Vedruna Berga per la vostra confiança, pel vostre caliu, i per tota la predisposició mostrada al llarg de tot el procés. Moltes gràcies i que res us aturi en aquest camí!

US DEIXEM AMB EL VÍDEO DEL PROCÉS I AMB L’ÀLBUM D’IMATGES. QUE HO GAUDIU!

Vedruna Berga - Formació en aprenentatge basat en projectes (2017)

Detalls del Projecte

Setembre del 2017

30 hores

Escola Vedruna

Berga, Barcelona

Pep Prat Orozco

Pep Prat Orozco

Xavier Pujol Auden

Project Details

Categories: